Posts

potty train anak bawah dua tahun lagi mudah?

assalamualaikum
semoga yang membaca ni dalam rahmat ilahi
lama dah x berblog..piluuu

ok saja nak share pengalaman potty train si hud thoha ni..
saja mula awal.. sebab ada terbaca kata kalau bawah 2 tahun lagi mudah
x tau la apa y mudah nya..kita try aje

hud thoha dapat lesen P (lulus potty train ) masa umur dia 1 tahun 10 bulan
antara salah satu sebab kami potty train dia sebab masa ni je la lapang
sem depan sy dah start kelas..malas nak caro dah haha..
so korang x yah la rasa kalut ka kalau anak hampa x potty train lagi
tiada erti perlumbaan ponn..or kalau makin awal dia potty train makna nya dia geniuss..x da makna nyaa..kami buat ni sb nak jimat duit pampes je hehehe..
lagi satu senang nak bawak solat..plus dia dah sunat..so x da la tangungan najis
suka hati la hampa nak panjat ibu time solat ka..nak duduk ka..

ok tips pertama :

sila la solat sunat/hajat dhuha:

penting tau.. perbetulkan niat. minta Allah permudah kan urusan.lebih2 emosi mak pak nya..mau x stress kan.. kejap2 bocor, …

keluar dari comfort zone

assalamualaikum

tahun depan sudah masuk 30 tahun
tapi rasa kosong dalam jiwa
rasa takut sebab terasa tidak mengunakan masa muda dengan semaksimum nya
ye mungkin menuntut ilmu, berada di samoing suami dan ibu bapa itu lebih baik

tapi jiwa meronta..jiwa untuk menyumbang kepada ummah
untuk membantu ramai yang susah
untuk berkongsi ilmu
untuk mendidik

takut2 Allah tanya apa sumbangan kamu pada ummah
apa sumbangan pada agama
bagaimana usia muda kamu di gunakan
Allahh takut sangat x sempat..

saya kene push diri..
kene berdikari
kene keluar dari comfort zone

semoga ada masa untuk berubah dan menyumbang.

x tau la perasaan apa ni..

Image
hari jumaat ni..
kami bakal sambung belajar secara rasminya
sebelum ni kami gerak sendiri2 dulu..
suami menulis dahulu dan berjumpa sv..
walaupun x reg lagi..dia memang rajin lain macam sikit hahah

so..hurmmm
sampai x perasaan saya pada korang ni?
saya menulis ni dengan penuh perasaan..
korang dapat rasa tak apa yang saya rasa..?

sebenarnya saya terkejut
saya baru je register .. dan register tu untuk kemasukkan bulan 9..
dan memang kami dah plan..
biar suami start belajar dulu, saya kemudian
kami memang x mau grad sama2 hahaha

salah satu sebab adalah komitment..
sebab sem satu ada class so nak x nak kami kene berulang dari lipis ke kampus
anak? haaa tu laaa si fateh tu sekolah
so rancangnya biar dia amek kelas dlu..saya masuk next sem.
tapiiiii lepas seminggu reg terus dapat offer leter


mama kekuatan ku
mahu x terbalik rumah ni wehhhh
nak kene set balik minda ni..
nak kene kumpul balik mood semangat
maybe dekan nak kami cepat habis belajar
suami tu sampai setahun menunggu baru boleh m…

keguguran.. x sangka merasainya

Image
keguguran itu sesuatu y emosi walaupun kita sudah ada anak sebelum nya..

x tahu mengandung :
saya demam dan minta suami belikan ubat tapi saya minta suami beli kan juga upt sebab saya dah lewat period beberapa hari.
lepas buat test saya tengok negative dan terus makan ubat sebab dah tak tahan sakit urat..
but after a few minute saya ke tandas semula dan tengok oh nooo upt tadi naik dua line..
ohh noo sebab saya dah makan ubat..! suka drama  panadol 2 biji dan ubat selsema..
saya harap x da apa2 tapi dalam masa y sama berdebar..takut ada apa2 berlaku pada baby
bulan oktober y banyak travel :  
bulan oktober memang saya banyak travel.. memang sebelum ni pun saya banyak travel..
sebab saya jaga mama dan ayah saya, plus kami pelajar yang buat phd kene cari bahan jumpa sv, jadi travel kl, tu seminggu ada dalam 2,3 kali.
tapi oktober memang setiap minggu travel, kami ke muadzam sebab kenduri sepupu, kemudian saya sibuk urusan kan hal ambil jubah konvo, masa konvo saya berjalan jauh dan terpaksa berlari …

ulang tahun fateh dan hud

Image
alhamdulilah kali ni ada rezeki lebih sambut bday fateh meriah sikit lagipun dia dah boleh faham apa itu bday walaupun rasa nanti besar nanti dia ingat ke x x pela ibu dah save dalam blog jadi fateh n hud boleh baca...
mula2 x rancang pun nak sambut bday dia siap dengan tema2 dinasour tapi mak ngah dia la aka k ilah n mommy yang sugest suruh beli kek dinasour beg dianosour n pergi sambut kat ksl resort y ada dinasour alive..
so ibu pun tetiba tersemangat 😂😂😂 tapi matlamat ibu satu je.. nak semua sepupu fateh ada.. sebab apa la erti hari lahir tanpa kanak2 jadi semua pakat turun jb rumah bonda pagi tu semua ke angry bird park  main sungguh2 la drg ni  peluh2.. tapi seronok tgk anak boleh enjoy
ariz je paling bg kerjasama nk amek gmbr y len harammm.. x duk diam 😆😆😆
nampak dak muka masing2 serius sb nak bayar tiket.. pokei bohhh.. mahal jugal la masuk sini 60 ringgit satu kepala.. kalau x bawak stokin tmbh 5 ringgit.. tapi main dia berbaloi.. seharian boleh duk sini  permainan dlm ni sesuai u setiap …

wordless wednesday

Image
alahai kesian abang fateh terkencing kat sekolah buat pertama kali nya..
biasa kalau dia nak kencing dia bgtau cikgu
cikgu cakap masa tu semua org tengah berlatih solat..
mungkin cikgu cakap masa solat jangan bercakap
tu yang dia senyap sampai la basah seluar ek tengok2 nangis hehe
balik2 sekolah monyok je x bercakap langsung dalam kereta.. sampai tertido
malu betul la tuuuu ...😝😝
ibu saja ja post kat blog ni nanti2 besar fateh boleh baca kekeke 
ok tata~ ibu x pernah kencing dlm seluar kat sekolah... kotttt 😆😆😆 

kerisauan

Image
ialhamdulilah dalam masa terdekat insyallah suami akan next step untuk sambung pengajian dalam bidang kedoktoran ( phd ) bagi yang dengar atau bukan dalam bidang kami memang rasa seronok.. tapi bagi kami yang bakal menempuh rasa Allah semoga di permudahkan..
sebenarnya kami baru di maklumkan y majikan dah buat keputusan supaya semua pelajar y nk smbng phd kene sambung kat dalam.. jadi x da la nak kene sambung oversea.. 

setiap malam sebelum tido saya risau.. 4-5 tahun akan datang merupakan tahun yang mencabar bagi saya.. tahun kami struggle u phd, dengan ekonomi yang sgt mencabar skg, anak2 sedang dalam usia pembesaran yang pesat y perlukan perhatian.. 
masa tu pasti banyak nak guna duit, walaupun kami berdua di sponsor, tetapi hanya cukup2 shj lebih2 lagi duduk di kawasan bandar..huhu rumah sewa shj plg murah 800 tapi saya yakin, Allah akan bantu orang y menuntut ilmu lbh2 lagi belajar agama..
secara jujur nya bila suami isteri sama2 sambung belajar, ianya menuntut satu toleransi yang sgt ting…