Mak saya nak masuk meminang awak..~



dia : “mak saya nak masuk meminang awak raya china ni, “ 
saya: “betul2 la..jangan main2”
dia: “betuulllll”…
dia: “Serdahana je ye majlis nya, jangan berlebih2 lebihan..”
saya : Aaaaaa  (8_8) x cayaaaa….

Itu lah yang suami bagitahu  15 januari 2011 dulu..hehe..time tu baru lepas  amek kursus kahwin, fresh lagi…hehe..sekarang ni duk fikir how to tell my mum..!glurp..! hehehe ingat lagi time tu, macam kucing nak beranak daa..duk macam ni x kena, berdiri x kena..seme x kena, masak pulak x sedappp(sebelum ni pun memang x sedap)..tidur pun x boleh, seme buat seme x kene..ayaaakkkk..! seharian dah simpan ni, apa2 kene bagitahu jugaaa..tapi macam naaa…huah2..bagitahu kakak dulu laaa..

Pagi2 pergi keje naik kereta n kakak..dalam kereta rancang nak bagitau dia..hehe…

”angah, raya china ni family et nak main meminang”..cakap hati2 takut dia x dengar, sat g kene ulang balik,
 “haaaaaaaa…!!! Waaa seronok nya! Mama dah tau ke?”
 “dop lagiii…” aduiii ni la pening, ateh x da kekuatan laaa nak bagitahu.., malu la nak cakap..”
“x pe2, biar angah bagtau”
“eeehhhh xpala..biar ateh bgtau sendri laaa”tiba2 koya beraniii

Kat ofis asyik duk goyang kusi je, duk fikir ayat nak cakap kat mama..huhu..berdebar weesss..kene la guna ayat yang paling baik kan, kalau x kene reject..lagi pun dah la x grad lagi, x keje lagi..macam2 alasan yang kene sedia kalau ada soalan2 mauutt di tanya, dan jawapan pun harus la logik untuk mematahkan hujah2  mama dengan cara paling berhikmah..(ibu kan )

Tiba la masa nya :
Petang, masa tu mama duk happy layan cita kejora dan bintang..hehehe..makan pun dah, mandi pun dah, ok mama nampak lebih fresh dari penat bekerja..heheh..jadi lepas habis cite sinetron indon tu rancang nak bagitau..ehem2..

“mama..ateh ada sesuatu nak bagitahu ni..” kakak pun ada time tu wat isyarat muka cepat la bgaitahu…
Mama : “emm apa dia? “Mama pandang..pastu tengok tv balikkk…
Aku duk tersengih2 ..aduuuuiiiii….cam na la niiii…
Tiba2 kakak plak sambung..”mamam minggu depan kann…”
Aku terkejut! Harap2 dia x sempat habis ayat dia…!
Aku terus sambung..” mama, minggu depan family et nak mai masuk meminang..!!”
Mama: “haaaaaaa….!!!!  Cepat amek BP, mama nak cek darah tinggi mama naik ke dop?”
Aku cepat2 amek alat BP untuk cek BP mamam..huuhu..mama perli jaa upenye..
Mama x bagi keputusan apa2, cepat2 dia tepon mak teh dan bagitau lepas magrib juga drg datang dan bincang nak wat majlis..aku wat2 tengok tv dan curi2 dengar2 heheheh..hati lega..!berbunga ceria…wawawawa..sekali2 kene marah sebab x join perbincangan..i like my pak teh words…”jangan lah berat2 kan..permudah kan lahhh..”

Alhamdulilah 2 minggu lepas tu kami bertunang…
-hantaran 7 balas 5,
-wang hantaran x di beritahu dalam majlis( sebab kalau sikit orang persoal, kalau banyak pun orang persoal) jadi biar keluarga terdekat je tahu..
-tempoh bertunang  3 bulan


suka sangat tema ni, pandai mama pilih, paling suka sireh junjung dan cup cake, dua2 seponsor dari kakak..


Hehehe..sebenarnya nak pakai baju yang sedia ada jaa… tapi atas hasutan kakak, beli juga laaa..pilih warna biru dan coklat..semua di buat last minute, make up pun kakak y make up kan, kebetulan time tu adik keje part time photographer  boleh la pinjam DSLR dia..alhamdulilah majlis berlangsung tenang pada hari Jumaat dan x da makanan yang membazir..


muka legaaa lepas di sarung cincin..


Teringat belajar fiqh munakahat dahulu tentang khitbah (pertunangan) :

Pertunangan tidak perlu secara besar2 an dan tidak perlu di heboh kan, sebab hikmah bertunang adalah untuk mengenal hati budi bakal pasangan, andai tidak ada keserasian tiadak mengapa andai hendak memutuskan,  dan maruah pasangan tidak sedikit pun buruk, calar dan sebagainya, putus tunang adalah perkara biasa, namun di sebab kan masyrakat Melayu yang suka mengheboh2 kan dan membuat pertunangan secara besar2an, dan bila putus menyebabkan ramai yang mengata dan sebagainya..sedang kan islam tidak memandang hina orang yang sudah putus tunang..(^_^)

teringat : lucu nye bila tangan mengeletar time hulur pada mak mertua sampai mak mertua x leh nak sarung, kene pegang baru leh sarung..hehehe..ketarrr laaaa...


Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir