My simple weddinG dress..!





Sebenarnya tiap2 malam duk mengadap baju kahwin yang duk bergantung tuu..terfikir, aduiii teringin nye nak pakai balikk...heheh..seronoknya waktu kahwin dulu, walaupun persiapan di buat dalam masa 3 bulan je kan, tapi alhamdulilah semua berjalan lancar..

Kenapa x beli r sewa je baju??

First : sebab kebanyakkan baju kat kedai pengantin ni ketat dan jarang..maybe tempat saya ni je kott yang macam tu, dan kebanykkan nye jenis pakai tiubb..huhu..
sec : kenapa x beli je kan senang ?hehe sebab size memang laaa x sesuai dengan diri ini yang agak rendanngggg dan berisi..

Jadi dah wat keputusan nak beli kain dan design sendiri , boleh tutup aurat dan kita pun puas hati..!

Nak share dengan kawan2 perbelanjaan buat baju :


  • Kain chiffon silk = 5 meter
  • Kain lining bese= 5 meter
  • Selindang chiffon silk untuk buat tudung ( bidang 60 ) =2 meter
Jumlah dalam RM 300..mahal dop?huhu..mahal la jugaaa kan? (habis duit...(T_T)
Dan kain ni beli di jakell..
p/s  kalau boleh bawak contoh warna kain yang kita brkenan di kedai, agar tidak berlaku penyesalan dn kecelaruan warna di kemudian hari, bawak dan tunjuk pada pekerja tu saya nak warna macam ni..


  • Hantar jahit design sendiri= rm 11o


  • Hantar jahit manik = rm 600 ( ni lah paling mahalllll..huhu..memang x terjangka dek akalll..tapi memang sangat puas hati dengan hasil tanggan nya)

Semua sekali nak dekat seribu jugaaa...makkk oiiii..jadi kene potong budget kat baju akad nikahh..huah2..
Tu yang akad nikah beli jubah 60 git dan pakai tudung sekolah je..hehehe..tapi still nampak suciii..i likee..

dan design baju ni adalah design jubah seluar yang selalu pakai pergi kelas, dari dulu memang suka pakai jubah seluar Cuma x pakai dengan seluar tapi pakai dengan skirt.

Ok , Cuma ada beberapa tips nak share

  • kalau nak hantar kedai u jahit jangan bagitahu tarikh sebenar hendak kahwin, bagtau tarikh awal sebelum kahwin, untuk mengelak dari belaku kesambil lewaan drg buat kerja, sebab saya dapat tukang jahit yang begitu, dah sebulan hantar kain u jahit, bila sampai tarikh nak ambil dia boleh kata x potong lagi kain sebab kahwin lambat lagi, sedang kan kita nak hantar jahit manik pulak lepas tu..hantar jahit pula ambil masa sebulan..huhu...


hehe...ini nak share baju kahwin hari tuu..

simple je kan baju nyaaa....hihi

ini jelas sikit gambarnyee..simple, dan x terlalu meriah, jenis malu nak pakai meriah2  sgt

memang suke design nii..simple..


jadi bergantung pada individu, untuk pilih baju kahwin, sama ada nak beli, sewa atau tempah sendiri..bagi saya sebab utama saya tempah dan jahit sendiri sebab di kedai, payah nak jumpa yang betul2 tutup aurat dan menepati citarasa diri yang memang teramat cerewet ini..hehehe..yang penting biar lah kita selesa dan confident nak pakai, dan yang paling utama jangan mendedahkan aurat..biar berserdahana..(^_^)


Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir