1-9 month diary pregnancy..

bulan pertama (1-4 minggu )

masa ni duk lasak lagi bersnorkeling, melompat2, naik bot laju dan berbasikal di bukit cerakah..lewat 1 minggu haid, tapi masih x anggap apa2..wat x tahu je..hehehe..

* perangai pelik : x boleh bau suami..


di bukit cerakah, masa ni x tau lagi pregnant, baru 1 buln lebih berat pun 49kg

bulan ke 2 ( 5-8 minggu )

minggu yang ke-6, ada rasa macam sengugut dan bila batuk, sakit sangat kat bawah rahim, macam ada daging nak terkeluar, pagi esok patah balik dari tempat keje sebab tiba2 rasa pening...esok pergi klinik, dokter cakap dah pregnant 6 minggu, alhamdulilah...encik suami sengih sorang2, x tahu ape y dia fikirkan..bangga kot..^^ dah start buat buku pink di KK lipis. suami dapat tawaran keje sbg pensyarah alhamdulilah rezeki anak sungguh..!

* perangai pelik : tiba2 tidur style cara suami, statatik dari malam sampai subuh..kremmmmm...


time ni makan dengan kawan kat s.alam..heheh

bulan ke 3 (9-12 minggu )

ikut suami pindah ke kelantan, dan sibuk dengan konvo..mual2 dan pening memang x boleh tahan..melepeekkk jeee..cara dia kene bawak jalan2 amek angin..x boleh terperap kat rumah..sian en suami kena bawak jalan2..masa ni lasak juga, sebab cbuk dengan photoshoot konvo..perut nampak sikit jee..semua kawan duk pakat pegang perut..hehe..seronok..

*perangai pelik : jadi malas nak bercakap sangat dengan orang dan nak seme cepat jeee..
3 bulan , yeaayyyy happy konvvvooo..! bawak baby naik pentas amek ijazah sx.



bulan ke 4 (13-16 minggu )

dokter dah nampak jantina baby, terkejutttt..! sebab baru 3  bulan lebih kan, huhu..tapi minta dokter jangan bagitau dulu..pertama kali tengok baby, bergenang air mata..sdihhh..huhu..dan dengar jantung dia..subhanallahh..besarnya nikmat Allah bagi..dan buat pertama kali merasai gerakkan baby..lucu plak rasa dia..macam perut lapar..heheh

* perangai pelik : suka makan nasi berlauk yang jual kat kelantan, x la pelik sangat pun kan..heheh..tapi 3 kali je, lepas tu x suka dah..


bulan ke 5 (17-20 minggu )

perut dah semakin membesar, seme cakap besar laaahhh..baby 4 kiloo laaa..aduyaiiii..sian nyeee..masa ni dah gemuk jugaaa..(T_T) tapi masih ada y x perasan saya mengandung..mula sakit di bahagian punggung..

* perangai pelik : suka makan ubi dan jagung manis y dari camronn..nasib kakak beli kan..hehehe




bulan ke 6 (21 -24 minggu )

berpindah ke machang, dan teringin sangat makan gulai masam ikan patin, balik2 teruk kene muntah2 dan cirit birit...baby x suka tempoyakkk..eerrrr..dah start pakai baju mengandung..yaaakkkk x minat nyeee..sebab sangat brbunga2..tapi terpaksa pakai juga sebab baju seme dah ketat..!

*peangai pelik : tiba2 emosi dan merajuk bila en suami balik dan x senyum kat saya, menangis2 sampai sedu2, las2 dia pujuk dengan bunga ros..mula la buat muka malu2..hehehe

bulan ke 7 (25 - 28 minggu )

alhamdulilah dapat panggilan temuduga u dapatkan biassiswa sambung master n PHD, seronok x terkata..dan baby sangat memebri kerjasama sewaktu temuduga..hehehe..dia lah penenang dan pendamai jiwa..naik flight balik kelantan, sakit sangat telingaaa..! dan dah start pack baju baby..sebab 7 bulan dah boleh bersalin..huhu..

* perangai pelik : asyik pakai baju warna purple jeee...emm pelik kee..x pnh pun time menagndung pakai baju pink..!

terjumpa gambar ni dekat fb kawan..hehehe..x nampak sangat perutnyeee..sebab da tertutup dengan perut

bulan ke 8 ( 29-32 minggu )

berjalan ke singapore..!!!seronok nyaaa...!hehe..tapi x larat nak jalan mana, dan x dapat main pun..x pe, teman mama jalan2 je..baby semakin aktif meneroka dalam perut ni..pagi2 kalau diah dah gerak, salu bagi salam dan usap perut, kadang,..dia yang kejut kan ibu dia bangun subuh..hhehe

*perangai pelik : suka masam dan menangisss..uwaaa..maybe seba mudah penat dan berpeluh y teramat sangat ..nak cakap dengan orang pun malas, dan kurang pendengaran juga..hehehe

8 bulan..! makin gemuuukkk..! 

bulan ke 9 ( 33-36 minggu )

sakit bahagian punggung dan belakang yang teramat sangat, baby suka mengeras dan kadang x boleh bergerak..kerap buang air besar dari air kecil..Alhamdulilah cukup juga 9 bulan yee..

*perangai pelik ; tetiba suka memasak plop akhir2 ni, dan makan banyakkkkkk sangatttt..!


sengett pulop pic niiii...ayaakkk...!biar laaa..hahah



Alhamdulilah sepanjang mengandung alahan x teruk mana..cuma saya berlainan dengan kakak2 saya y lain, drg x da langsung muntah time pregnant..berat badan naik sangat..! dari asal 49 sekarang dah 70kg..muka  berubah habiss..banyak perubahan kulit berlaku..jadi gelap,  dan sepanjang menagndung x da lagi permintaan saya di abaikan suami, nak makan alhamdulilah semua dapatt dan cuba di usahakan, kecuali milo lori tu x dapat lagi nak minum hehehe..

** x sabar nak tengok dan pegang bby ni..rasa2 bila ye dia nak keluar, suami dah siap mimpi2 dah bby keluar..

p/s : nak minta maaf pada semua yang pernah mengenali diri saya, halalkan makan minum saya..dan saya harap saya di beri kekuatan untuk lahirkan umat nabi muhammad amenn..





Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir

berurut selepas bersalin ~