alahai ruginya bila lebih pilih susu f berbanding susu ibu sendiri

dulu time pregnant saya x pernah amek port or terfikir benda ni secara serius
tapi lepas saya dah bersalin baru saya betul2 berazam nak berusaha untuk susu kan fateh selama 2 tahun..
mungkin ni lah hikmah fateh masuk NICU..
 mungkin kita semua boleh tengok kelebihan susu ibu berbanding susu formula




-menyusu kan anak dengan susu kita sendiri adalah arahan dari Allah SWT..
Allah mengajak hambanya untuk susu kan anak sampai cukup umur 2 tahun (saya yakin pasti ada hikmah besar yang Allah nak sampaikan pada hamba nya~ bukan saja2 )
-Nabi Muhammad turut di berikan susu ibu 
-susu ibu adalah susu terbaik
-susu ibu mudah di hadam berbanding susu formula
-susu ibu ada antibody sendiri untuk elak anak kita mudah sakit
-susu ibu mengikat kasih sayang anak dan ibu sebab bila menyusu mata kita dan mata baby akan bertentang dan akan timbul rasa kasih dan sayang
-susu ibu cukup nutrisi dan vitamin yang di perlukan baby
-susu ibu membantu ibu untuk cepat kurus
-susu ibu mengelak anak dari sembelit
-susu ibu sangat2 bagus untuk otak bayi sebab kebanyakkan anak2 y menyusu ibu lebih pintar berbanding dgn susu formula
-anak2 yang menyusu dengan susu ibu sihat badan nya lain dengan gemuk badan baby yang menyusu formula
-susu ibu bolh mengelak dari anak tersedak susu
-susu ibu free x payah fikir2 nak beli susu tepung yang kadang2 kene tukar sebab x sesuai dengan baby..
-susu ibu fresh dan x perlu di msak ~ malam2 si ayah x payah bangun nak bancuh susu
-susu ibu jimat tenaga sebab anak yang menysu dengan susu ibu x perlu beli botol susu dan bawak peralatan susu mcm plus air, pembersih btol susu, susu tepung dan bakul2 untuk letak susu kalau nak jalan jauh..sebab susu ibu dah tersedia..!mudah dan cepat..!
dan kajian juga menunjukkan bahawa susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu
tapi kenapa kita di program kan oleh barat tentang kebaikkn susu lembu dari susu ibu?
-susu kan anak dengan susu ibu, sebab kita x tahu apa kandungan dan tipu muslihat orang kafir yang di letakkan dalam susu formula
-ingat, setiap apa yang masuk dalam badan anak kita akan jadi darah daging dan membentuk akhlak
-jadi biar lah dia makan dari sumber yang kita tahu kesucian nya..
bagi ibu2 yang berkerja, beli lah pum susu yang berkualiti dan boleh pakai untuk jangka masa panjang (u anak seterusnya pun boleh pakai)
membeli breast pump itu lebih ekonomic berbanding kita beli susu tepung setiap bulan, sudah lah dengan pampers anak lagi kan ..?





p/s ; sebenarnya tiada alasan untuk ibu2 menyusu anak secara eksusif..kalau ada masalah tentang penyusuan, boleh tny pakar penyusuan, semua nya atas ibu sendiri..saya faham akan mujahadah untuk menyusu..memerlukkan kesabaran dan kesungguhan, tapi insyallah hasil nya lumayan ~syurga itu mahal nilainya
-

Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir