solid food ~ i no have idea

alhamdulilah. fateh dah 8 bulan
duk ulang menu sama
fateh ni dia ok jew makan ape2 pun
x memilih
bangun2 saya biasa bagi dia snack dulu ( puri epal, labu, betik, pisang )
dan biasa nya puri tu saya buat banyak terus..dan simpan dalam peti ais

fateh paling suka puri labu..
tapi labu kene make sure basuh, rebus dan di buang bijik
then baru amek isi n blend..!
hohoo..suka kemain dia makan..
labu ni dia manis2 tawar macam tu kan
lagi pun labu memang banyak khasiat nye

kalau epal.saya beli epal fuji..kadang2 mak nye ni pun dan ngap juga time2 potong buah
sedap n ranggup..!
ade letak buah ni dalam food feeders tapi fateh x nak mamam ikut situ

dalam, pukul 2 baru saya bagi nasik
kikiki..yelah wesss lama kot nak masak bubur nasi tu
dah la kadang2 kat rumah ni x da air
nasi fateh saya pakai beras perang
memang elok untuk baby
haaa jangan pulak beli beras nasi dagang tauu..!
kami dah kene tipu dah n mak cik tu
nak beli beras perang..dia bagi beras nasi dagang
mentang2 laaa kami ni orang mudaaa..kikiki..

sebulan kot fateh duk makan beras nasi dagang..kecek ganu la dia
tapi xda masalah pe pun dari segi po po dia ok je
cuma beras perang ni banyak khasiat dia
kalau buat bubur biasa letak kentang, ayam dan olive oil (untuk tenaga)

dan sekarang ni bila fateh dah masuk 8 bulan
saya akan kikis kan kulit kayu manis
sebagai rempah semula jadi
dia akan rasa sedap sikit
dan kadang saya campur daun sup dan daun bawang

haaaa.!
ingat nak breast feeding je ke mencabar
nak bagi makan pun mencabar tau
fateh ni sejak aktif memanjat x nak duduk atas baby chair dia
kita la kene g kejar dia..pastu dia main2 jap..datang pulak nak makan
kalau dia duk atas baby chair tu..kita suap, tapi dia x kunyah pun, dia simpan dlm muluttt
hohoho...pastu buat sembur2 makanan..



jadi terpaksa la turun kan dia..bila dia main, dia akan kunyah..
 tapi 1 jam kot mak dia duk mengahadap nak bagi makan..heh..!
x pela, asal dia nak makan..


fateh2 mari makan..




sebelum



selepas
dan alhamdulilah
saya belum start bagi nestum or ape2 makanan yang jual kat kedai
bukan nye haram punn
cuma bahan2 tu ade bahan pengawet yang x bek untuk buah pinggan baby y belum matang
biar la buat sendiri dari tangn ibu sendiri
lebih berkat dan jgn lupa bacakn doa pada makanan anak
sebab makanan ni jadi darah daging kan
dan mempengaruhi akhlak anak kita

dan makanan bayi make sure jgn tambah garam, gula or sebarang perasa
selagi dia berumur 1 thun ke bawah jgn bagi
sebab bila kita terlalu awal memperkenalkan manisan and bahan2 perasa..
dia x kan mahu makan sayur or benda2 yang tawar..( ni saya dengar dari ceramah di ikim tentang pemakanan kanak2)

jadi bila ade orang nak bagi dia makanan
saya akan geleng je pada orang tu tanda jangan bagi..=)

p/s : x saba nk tunggu dia 9 bulan..boleh tukar menu baru plkk

Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir