perancang keluarga : mane y ok?

Alhamdulilah fateh dah nak masuk 10 bulan
dan saya belum di kunjungi oleh miss period
mungkin sebab saya menyusu badan fateh dan rahim jadi kecut

hurmm nak tanya pendapat..
korang semua pakai perancang keluarga ape ek?
mama duk banyak kali tanya..
x tamal implan ke?or amek uubat
risau kot sebab saya kan study lagi.ikiki

secara jujur saya belum amek sebarang pil or buat implan or iud
entah la..takut ada side effect
takut rasa x sedap badan
saya merancang sendiri ajeww..hohohho

saya hajat nak jarak kn anak 2 tahun
tapi kalau  Allah nak bagi kami terima

ok mari kita survey dulu sebelum amek mana2 perancang keluarga :

family planing sendiri :
 make sure kene tahu wakt subur n x subur
menyusu badan boleh mengecut kan rahim
pemakaian kondom
or 'buang luar " (ni kalau x pro boleh lekat jugak) or dlam bhsa fiqh nye azal

implan :
pasal implan ni, kakak saya dah pakai
dia kata mcm pembedahan kcil,sebesar batang mancis letak bawwah lapik kulit di lengan
sakit juga..cuma dia baru try jadi x tau ape dia side effect
dan risiko u x hamil adalah 99 % hohoho
da hargnyya dalam 300 ringgt x silap

pil perancang :
pasal perancang nak banyak side effect nye
dan pil ni adalah bahan terkawal bukan bulan sebaang amik
lebih2 lagi pada mereka2 y ada darah tinggi sebab pil peancang boleh memekatkan darah
n mengakibatkan strok..so kne ade pantauan dari dokter
dan bukan semua jenis piil sesuai dengan badan
kadang kalau x sesuai dengan badan boleh jdi kita muntah dan mengangu haid
bila mengangu haid pasti ibadah kita pun ttergangu

saya jadi takut nak amik pil2 or bahan perancang , sebab diia akan mengangu hormon dan haid kita
takut badan jadi x sedap sebab kita menghalang benda yang fitrah (haid)
harap2 rancang sendiri ni berjaya la sampaii 2 tahun..
teringin sgt nak menyusu kan fateh cukup smpi 2 tahun




p/s : kadang2 bila ade benda gerak ddaalam perut jadi risau..padahaal angin je tuuu..=)


Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir