solid food VS breast feed mana lg mencabar ?

Alhamdulilah fateh dah nak masuk setahun
bermakna dah 6 bulan dia makan mknan tambahan selain BF
alhamdulilah masih lg fully bf, doakan sampai 2 tahun

secara jujur, antara cabran BF and solid food
solid food lagi mencabar
mencabar bukan dari diri sendiri
tapii cabaran dari orang luar

saya memang cuba nak latih anak untuk x ambil makanan
yang mengndungi garam, perasa dan gula
melainkan y masin semuljadi seperti buah2 or rempah
sebab BILA KITA TERLALU AWAL BAGI DRG MAKANAN Y ADA GARAM/GULA/PERASA
drg dah x nak makan nasi r sayurr
lepas tu pelik n frust, kenapa la anak aku ni x nak makn nasi? x nk makan sayur?
sebab kita mak ayah yang perkenal kan?
suap2 sikit2 fun fries pada anak
sedang kan benda tu byk kandungan garam
krg rasa lepas baby tu dah rasa sedap nye garam
agak2 dia nak x makan sayur nasi y tawar n pahit?


sebab x saya dan suami selalu avoid dan tolak secara baik bila orang kasi
kalau pergi kedai makan
fateh memang suka pandang org makan (uat muka terliur)
dah2 orang tu kesian..dia bgi nye fun fries, bagi kek pun ada
hurmm kami mak ayah ni kalau tolak sat g orang tu terasa plak kan
jadi sebelum fateh masuk fun fries dalam mulut, kami cepat2 habis kan makanan
dan terus cabut...lam kereta terus amik fun fries drr tgn fateh


BAGI RASA AJEWW..X PEE, kesian tengok dia duk tengok je

haaa ni la ayat biasa guna, x pe, bagi rasa je sikit
kalau dia duk terliur tu tempkyak, belacan, ade krg nak bagi?
budak kan, semua benda dia duk cap cap (mulut nya)
kadang mama saya pun biasa buat gini
tapi bila explain dan menunjukkan fakta dari buku (hoho gigih tau)
baru mama n sedara mara x sesuka hati suap kat fateh
terima kasih sebab menghormati


bila anak dah x nak makan, mesti mama2 semua risau
dan kdg putus asa nak tunggu dia makan
fateh kdg ade juga mcm tu
mungin sebab dia jemu makan y sama
tapi alhamdulilah selera makan dia masih dlm keadaan baik

dan satu lagi yang sgt membantu
anak untuk makan adalah
kerusi makan  kerusi fateh
x sia2 rasa beli kerusi makan ni
sebab saya bila balik kg kedah
x da kerusi baby, dan saya kene pegang dan pangku fateh
sgt la payah nk bg dia makan
tapi bla ada kerusi dia akan lbh fokus dan x da benda y boleh ttarik perhatian dia

man (siapa) muhammad al fateh? fateh angakt tgn hehehe


x mahal kot kerusi ni dlam 54 ringgit

dan melalui pembacaan saya, kebanyakkan makanan bayi di pasaran
mengandugi garam dan gula yang tidak sesuai dgn bayi..
serta ada bahan pengawet (mesti la ada kan?kalau x mcm mana nk bg tahan lama)

P/s : permakanan ppenting ibu2 sebab jadi darah daging anak dan bentuk akhak mereka ..wajib jaga!




Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir

berurut selepas bersalin ~