nak cerita pasal gigi, nak baca dak?

dah lama x buat scaling gigi
rasa lass waktu pregnant dulu
dalam 7 bulan kot pregnant entah la dah x ingat hoho
patutnya scaling gigi kene 6 bulan sx

ni gigi dah tahap berplat berlumut baru nk scaling
kesian kat dokter gigi nak kene hadap gigi mcm ni hahahha
no wonder la adik saya x mau jd dentist geli kata nya tengok gigi orang

baru2 ni dah dua kali gusi berdarah
bulan puasa plak tu
ramai org kata bila gusi berdarah sebab kalsium
padahal sebab kurang vitmin c (dokter bgtau dulu)
cuba cek gusi dekat setiap gigi
kalau gus merah or pink makna nya sihatttt
kalau pucat ja x sihat

risau sangat bila gusi berdarah
ok sy memang sgt menjaga bab2 gigi
klu boleh sebelum solat berus gigi sunat muakat tau dak!
haaaaaa..

sekarang ni nak cuba jaga gigi fateh
kalau boleh x nak rosak
sebab bila rosak n jadi serpih sakitnya kene bila kita menyusu dia hohoho
jadi make sure sebelum tidur kene berus gigi
setiap kali mandi berus gigi

time dah umur nak masuk 30an n pregnant la gigi kene jaga
mama kata setiap kali mama mengandung mesti gigi mama luruh
hooo..sadis dengar
dah sekarang tiinggal gigi depan ja
macam mana nak makan ..
gigi gerham dah x da
bahaya ko, kalau kita makan makanan y x di hadam dengan betul
boleh rosak sistem penghadaaman..nampak dah effect dia di hari tua?

biila sistem penghadaman tergangu macam2 la penyakt boleh datang
lepas raya ingat nak scaling gigi arrr
klu dulu time duduk univsti habis sem je mesti muka ni la duk mengadap klinik gigi
syok la x yah bayar mahal, service pon ok, heheh
x tahan ngilu laaaa ngeh2
tapi x pa kejap je
kalau gigi x banyak masalah kejap, kalau dah berkerak dah berkulat tu lama sikit kene kikis smp darah2 standed la tu hehehehe..i loike =)

x pe gigi x sama , yang penting bersih
dan jangan malu untuk senyum
sebab senyuman yang cantik tu bukan datang dari gigi yang x sama
tapi dtg dari hati yang ikhlas,
bila kita ikhlas senyum insyallah segala org akan lbh nampk keikhlasan tu dari gigi kita
senyum tu sedekah =)



p/s : perasan kalau balik kg selalu bila nak mandi berus gigi mesti basah padahal x guna lg, sah2 suami guna ~  romantik betol ! x de nye nk tepet gambar gigi sendiri dlm ni haha

Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir