rumah kecil di bumi machang ~

masuk 2 tahun perkahwinan, dan dah lebih setahun kami hidup berdikari yup bukan mudah
kene banyak tolak ansur dan bersabar
betul orang cakap

"kita ni lebih banyak merancang ketika hari perkahwinan(majlis) berbanding hidup selepas berkahwin"

asyik pikir nak perfect ketika kenduri, baju, dan segala macam material sampai sanggup berhabis berhutang semata2 nak nampak cantik dan tiptop di mata manusia, sedangkan majlis tu x sampai pun sehari kan?
ni kehidupan selepas berkahwin lagi banyak nak guna duit

lepas kami kahwin hari tu kami duduk rumah mama,
memang mama harap kami teman dia dn saya seronok duduk dengan mama
yela walaupun mcm tu suami r pasangan mesti nak duduk di rumah sendiri 
walaupun rumah tu x semewah y ptg privasi
ye, nak berdikari, nak jadi diri sendiri

lepas suami dapat kerja di kelantan 
kami cepat2 cari rumah sewa
alhamdulilah bila dah dapat rumah sewa di machang
kami bersyukur sgt
rumah tu selesa, cantik, dekat dengan masjid dan y plg penting jiran kami baik
baik sgt ! y ebelah suka membersih rumah, y sblh kanan plk suka hantar mknan
 sewa rumah 250 huh alau kat KL rumah mcm ni dalam 700 kot
waktu kami masuk rumah
rumah kami kosong, x da perabut
bila jiran datang kadang yela rasa segan drg duduk di lantai 
bila kandungan dah masuk 7 bulan suami beli tilam
alhadullah tidur sedikit lena

beli perabut

prinsip kami suami isteri x suka berhutang
kami sanggup tahan diri dan nafsu utuk beli barang tu
kami akan servey dulu berapa harga dan kami kumpul sikit2 duit bila dah mampu kami akan beli cash
benda pertama kami bbeli mesin basuh
kami share duit
separuh2 , dan kami x nak berhutang
walau pun boleh bayar unsuran kalau krg perasan harga nya x sama
macam ada caj tambhan , takut2 riba
walaupun bape sen

jadi rela beli cash
dan bila kami sahre x da isu nanti andai kata gaduh ka apa nauszubilah
"barang dalam rumah ni aku beli pakai duit aku"
sebab share sama2 jadi x bl nk kerat dua or amik yang masing2 pnya

macam tu la kami
beli barang sikit2
biar lah apa orang nak kata
janji kami tahu duit poket kami
mampu tahap mana

cuma kalau kalian nak beli perabut rumah
beli satu set lengkap
macam kami
beli set bilik tidur + set ruang tamu + meja makan dalam 2500 
ni plg murah kamii jmpe kat kelantan, 6 kedai cari
kalau beli satu set lagi murah n beli di kedai y sama

terigin nak beli rumah
tapi tunggu la dah dapat kerja tetap nanti insyallah
sekarang kami pun tgh sambungg MA n suami buat part time lecture dia uitm
insyyallah tengah pulun huhu..
doakan kami







tabung fateh


p/s :semoga sahabat2 dapat jimat berbelanja ye..=)


Comments

Norma NML said…
Alhamdulillah..ok la tu..perlahan2 baru masuk dua tahun..InsyaAllah bila kita bina 'masjid' rezeki akan sentiasa murah..:-)

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir

berurut selepas bersalin ~