breast feed n wean of ~al fateh


Rezeki Allah yang beri..
namun semua harus usaha
alhamdulilah 2 tahun saya menyusu kan al fateh
tanpa saya campur dgn susu formula
satu perasaan yang payah nk di gambar kan

sedih terharu..
bukan senang, banyak y perlu di korbankan
badan penat,
lebih2 lagi saya belajar,
pernah menitis air mata ketka perah susu pukul 3 4 pagi
cuba bayangkan,
sebelah tangan perah susu, sebelah tgn menaip assigment
dan di peha meriba dia y sedang menyusu..
saya menangis saat itu sb memikirkan bekalan stock susu untuk fateh esok entah cukup entah tidak
dan esok juga haruus submit assigment..
teringat kenanangn waktu di semseter satu di um
saat sahabat lain tidur di waktu rehat
saya bertahan mata dan penat badan otak untuk memerah susu
saat sahabat lain ke library untuk mencari bahan saya mencari port di surau library untuk pump susu
kalau kita stress susu x kan keluar,
kadang saya kene solat sunat 2 rakaat dan berzikir dahulu baru hati tenang dan terus susu jadi banyak..subhanallah..kita ni hamba kan.

2 tahun berlaluu, macam2 y di lalui
dalam 2 tahun jarang dapat tidur y nyenyak
setiap mlm pasti bangun u menyusu
kadang sakit badan sebab al fateh tidur di atas badan smbil menyusu

saya tahu ibu-ibu di luar sana lagi banyak pengalaman kan?

cukup 2 tahun saya stp susu kan al fateh
seminggu sblm tu kami suami isteri dah pesan berulang2 kali
fateh dah dua tahun x boleh susu n iibu, kene minum dlm cawan
banyak kali..x jemu2
saya solat sunat 2 rakaat khas u permudah kan cerai susu tanpa fateh rasa benci pada ibu dia
alhamdulilah hari pertama dia mengamuk
menangis dgn teruk
minta saya susu kan dia
dia x nak botol x nak susu dlm cup jgk
saya duduk dlm bilik study dan biarkan dia tdo n ayah nya
tpi x berhasil
dgr dia nangis kuat smp ke bilik study kami
akhir nya bila saya datang dan  dia peluk, fateh tadah tgn, baca doa smbil menangis, supaya sy  susu kan dia
menitis jgk air mata saya tgk dia.
sebab dia mmg akan baca doa sblm bf..cuma kdg klu dia baca laju2 saya tegur "aip, baca betul2"
mngkn dia fikir saya x bg susu sb dia baca doa x betul..jadi dia baca panjang2..

dlm sedu dia bf, dan saya nasihat kan dia
fteh dah besar, x blh susu ibu dah, fateh kene minum dlm cawan
ya latif ya latif n sy bg kata2 smngt pada dia
fateh kuat, fateh boleh lawan, fateh anak y baik, mcm2 lgi
n akhir ny dia ttdo
alhamulilah pg tu dia langsung x ingt n x mintak..
dia tdo lepas menyusu dlm botol n cup..

alhamdulilah
tapi lepas pada tu mmg saya x bagi langsung,
seminggu jugak sy "berperang" dgn dia
kadang mama sy tgk dan kesian
n suruh bg je
tapi dalam hati sy kata no kesian2
budak ni dia pandai
dia boleh manipulate kita dgn tangisan dia
klu kita lemah dia akan guna taktik tu di lain hari hahahah

bila dia mntak saya akan ulang ayat y sama "fateh dah besar, kene minum dalam cawan
leps tu dia g main la la la
pastu dia mntak balik aiyooo kene ulang lagi
smp skg kdg dia ingt dia akan minta
tapi minta u test nasib kot2 mak dia nk bg kan hahah
tapi dia ok je

kalau tdo saya yang akan tidur kan dia
kdg suami
mcm2 buat
baca buku kat dia
tgk noddy lah alif bata la
garu badan dia, garu kepala
pupuk dia
las2 dia tertidur sendiri
cuma kdg siang sy x bg sgt dia tdur
supaya dia tdo mlm awal
cuma kdg dia tdo juga siang dlm 15-20 minit mcm tu.

dan seminggu lepas pada tu saya demam
mungkin sb hormon berubah dan tidur x peluk anak
mak nye pulak sendu kan dah kenapa ? hahah



p/s :saya cerita kisah ni bukan sb saya berbangga apatah lg saya mengeluh, tapi saya nak beitahu, perjalanan untuk menyusu kan anak selama 2 tahun tanpa campur dgn susu formula, sangat mencabar dan perlu kan kekuatan, tapi subhanallah saya pasti ade ganjaran dan manfaat nya di sisis Allah dan anak itu sendiri.

next entry nk cerita pasal asing tempat tidur n potty train al fateh




Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir

berurut selepas bersalin ~