ectopic pregnancy, cyst and failure pregnancy ~

alhamdulilah thesis skg dalam bab terakhir jadi boleh la menyelit menulis blog..lari dari bahasa2 ilmiah dan akademik (sapu air peluh..) hehhe

lepas fateh masuk 2 tahun dan sy dah stop breast feeding dia
sy dan suami mula merancang u dapat next baby

dan waktu sebulan lepas tu sy dah lewat period dalam 2 minggu
cek punya cek still negative
dari upt plg mahal smp y plg canggih
kadang smp berdoa kalau betul la x pregnant mai la puan period ku oiiiii huhu

smp minggu ke tiga lewat sy dah putus asa nak cek
biar je laaaa..klu ade x ke mana kan..hehe

so nak jadi cerita..
al fateh waktu tu masih potty train
jadi sy letak tikar fateh tu dan bukan karpet kami u elk dia kencing atas karpet
jadi ada la air2 bekas sy lap klu dia terbabas tu kat lantai
tikar tu kalau ade air bawah nya dia mcm licin

sy masa tu baru siap masak dan nak hidang mknn
bawak dua makann dgn dua belah tgn
sy jalan laju ke meja sb mknn panas kan
dan malang tu mmg xberbau langsung
sy jatuh terlentang dan semua mknn panas jatuh atas badan
sy nangisss..uwaaaaa
nangis sakit satu, panas satu plg tragis sy nangis sebab risau ada bby

suami angkat sy..(kuat plk dia kan haha)
dan mlm tu sy ke klinik
nak scan samaada de baby ke dak dlm perut ni ( x buat upt)
bila doc scan kata x da bby..mcm lega sikit kan (lega sb kalau ade bby mmg risiko u gugur tu ade sb jatuh teruk btoii)

3 hari lepas tu sy balik kg sb nak berurut
tapi sblm tu sy buat upt sx lagii
kali ni beli upt plg murah !!!

dlm pkul 430 sy terjaga dan wat upt tgk naik satu line je
n smbg tdo semula tapi upt tu sy x buang letak tepi sinki (habat x?) haha

bangun subuh tu nak solat tgk balik upt tu naik 2 line
haaaaa..kejut la kan,,ckp kat suami..nak tau apa respon dia?
dia ckp jarak antara 2 line tu jauh jadi mngkn x pregnnt kot (>_<)
hahah sy pun jadi confuse jdi tny kawan hahahha
teruk betul la kan kami ni
dah ade anak srg pun x geti lg nak baca upt
n pagi tu sy g berurut sb pinggang sakit acik tu ckp urat teralih sikit tapi dia x urut bhgian rahim pun sb da bgtau awal2 sy pregnnt

lepas pada tu perut sy sentiasa sakit kejap belah kiri kejap belah kanan
mcm sengugut..sy risau sgt sy akan kguguran
jadi satu mlm lepas mkn perut sy sakit sgt
smp sy menangis
sy x boleh gerak
saya bawak baring je
dan esok sy cdg nak ke klinik dlu sebelum balik ke kedah u raya haji

esok tu doc scan ..doc kata kalau ikut date patut kandungan sy dh masuk 8 mngu..patut dah nmpk jnin n jntung tapi hanya ade kantung..mcm x menjadi..
doc scan lagi dan kata ade cyst tapi x besar dlm 2cm mcm tu
dia risau sy ade ectopic pregnncy
iaitu mengandung luar rahim..doc ckp dalam rahim memang ade..tapi dia rasa di luar rahim pun ade..


info berkenaan ectopi pregnancy ( megandung luar rahim)

http://www.babycenter.com.my/a1052719/kehamilan-di-luar-rahim 


jadi dia terus buat surat dan minta hntr ke hospital tanah merah sb sana ade pakar..
dalam kereta sy menangis..sy pujuk hati sy kata" aku redha"..aku redha" andai kesakitan dan ujian ini mampu menghapuskan dosa ku.

smp di tnh merah sy terpaksa tgu nak dekat 6 jam sebab doc semua sibuk di LR..dah la sy x makan apa pun lgi dari pagi..tapi x rasa lapr sb risau punya pasal

doc pelatih amek darah..
tapi mcm x berapa cekap 
yela patut lepas dah ambil darah sebelum nak tarik jarum kene tekap dengan kapas baru tarik jarum..ini idokk tarik je jarum..dah memancut darah..adoiiii..nasib baik la aku ni bukan jenis kuat mengamuk huhu".. doc tu duk risau kene marah n doc senior..x pe maaf kan jelah..but i still remember her name.

so lepas amek darah doc perempuan buat TVS ..masuk camera ikut bawah..adoi ni lagii la pedih dan sakit..x tau la kenapa..
bila x nampak kantung di rodok lagi 
jadi doc biasa pun x mampu nak buat keputsan..
dan sebelum siap tu dia cek jalan..dan tanya ade rasa sakit x
x sakit..




so kene admit ward la
suami masa hntr brg..cepat2 dia balik
dia x pandang pun muka sy
nmpak mata dia merah..nangis lettewww
kami sama2 nangis

sebab klu betul ectopic 
memang kene czer u buang kandungan dan tiub filopian (bergantung pada kerosakkan)
dan klu mengandng lepas ni risiko u dapat ectopic lagi tinggi
dan klu kene buang tiub tu cmfrm2 lah harapan uu bg anak rmi pd suami semakin menipis..huhu


lepas 3 hari duk wat baru doc senior dtg cek sebelum ni HO n MO shj 
kene buat tvs lagi dan dia kata kalauu betul x da dia bgi balik sebab nak raya haji huhu
bila dia scan (x sakit plk..y doc smlm buat sakit..huhu)doc kata mcm ade cecair kat luar rahim..biasa nya mmg ectopic
sy redha dah sebenarnya
jadi mmg x boleh balik raya

petang tu doc senior dtg jumpa sy and slow talk
dia tanya sy buat master dlm bidang apa
lepas dia tahu sy tgh buat master terus dia speaking
adoiii la doc walaupun sy fhm jgk doc ckp bi tapi bhs perubatan tu mana la kita fhm hhahha
so sy tanya apa y x faham
sy ni memang jeniis suka tanya..

mengandung luar rahim ni mmg sgt bhya
kalau pecah mmg boleh bawak maut pada ibu
ade kes x sempat bawak g hos dh meningal
 jadi doc kata ade 3 cara nak ubat dia

-samaada dari kekuatan badan kita y mengecut kan kandungan tu
-kimoterapi
-pembedahan dan kdg kene buang tiup filopian

so doc bg sya balik sebab nmpk keadaan stabil
tapi kene dtg balik lepas raya
tapi sebelum blik sy kene ambil darah lagi
dan keputusan darah ni juga y menentukkan sy ade ectopic r x
sy pun x faham mcm mana pakar baca beta hcg ni..

lepas rya sy masuk blik wad
dan kali ni doc pakar y dtg melawat
result darah belum keluar
malah baru hntr ke kota bharu adoii laaa

so bila doc pakar scan dia kata kandungan sy dalam 5 minggu
dia ckp mcm dalam rahim tapi tetap x dpt buat keputusan dan nak tgu result darah

di sni ade link berkenaab beta hcg :

http://drzubaidi.com/blog/bacaan-hormon-hcg-ketika-hamil/ 

esok nya result darah sy keluar
bila doc kata bcaan nya dr 8000 lebih turun ke 4000 lbh sy rasa nak nangis
sy tahu sepatut nya wanita hamiil bacaan beta hcg nya kene meningkat setiap hari..bila doc tgk sy menangis
doc kata x da ectopic cuma kandungn awak gagal dan harus bersedia u keguguran
kalau ade bleeding terus dtg ke hospital sini sb kami dah ade rekod 
sy angguk faham..
doc bagi masa 3 minggu u baby tu jatuh dengan semulajadi dan kene jumpa lepas tu

sebelum keluar sy kene amek darah lgi..
saya memang akan ingat nama doc y amek darah, doc y cek sy, y scan..sb bila kita kene cek dgn doc lain drg akan tanya sy sape y amek darah smlm? sapa ye y scan smlm? jadi just tgk nama kat name tag drg jela (wlpun kdg ade y x pki name tag huhu)
dan sebelum keluar sy smpat tny pada doc y amek darah tu
"doc, bacaan beta hcg n klu dah trun dia x kan naik ke?"
"doc kata aihh kalau dah trun mmg dia akan trun x kan naik"


bila dah keluar wad suami happy sb isteri dia sihat sedg dia x tahu y kandungan dlm rahim x menjadi
mlm tu lepas dia dah mandi, mkn semua baru sy bgtahu keadaan n menangis kat bahu dia..
dia ckp x pela bukan rezeki kita lg y ptg ectopic tu x da
memang sy lega ectopic tu x da skrg2 nya sy x kene bedah dan buang tiub filopian..

stp hari sy tgu keguguran ttu dtg
bila sakit pperut sy ckp..eh dah nak keluar ke
sy buat semua keje berat
sebab sy tahu baby ni xmenjadi
sy mkn apa y sy nak sb fikir leps ni kene pantang
sy takut rasa kene cuci nanti huhu
sy x mkn vitamin
sy x mkn kurma n mknn sunnah

lama2 sy fikir..Allah betul ke apa y aku buat ni?
kenapa aku nak jaga mkn u kuatkan rahim sdgkan doc dah ckp bby nii akan gugur

hari ke hari sy muntah2 dan pening
sepatut nya bila bacaan beta hcg menurun mmg kita x kan rasa pening2 ni apatah lg muntah.. sy sejukkn hati mgkn ade lagi baki2 beta hcg..sb tu rasa pening..n muntah2

bila2 muntah2 suami pesan suh mkn mknn sunnah dlu sblm breakfast..saya ade beli qaseh gold jadi sblm bf mmg sy amek dlu..n telan vitamin

bila mkn qaseh gold sy niat kan "aku mkn ni kerana Allah kerana sunnah Rasulullah..minta di beri kesihatan y baiik..aku yakin dgn sunnah mu"

lepas 2 minggu masih beelum ada tanda..
sy ajak suami g cek kat doc pakar swasta sy nk minta sec opinion
kliinik doc lily wan malihah di pasir mas
masa scan tu subhanallah sy dah nmpk janin dan ade jantung bby
rasa nak nangis sgt sb las scan mmg nmpak kantung je
doc ckp dlm 7 minggu lebih
baby chat dan x da nmpk ciri2 nak gugur
sy tny kandungan beta hcg ni boleh naik trun ke
doc kata boleh je 
skg sy mula confuse hahahah
sb sebelum ni tny doc kat gov dia ckp x kan naik..

smp masa berjumpa dgn pakar di gov
doc cuba trace result drah y las sy amek..
tapi sebelum tu dia ckp..
mngkn kandunga awak ni dah mati dlm keadaan senyap
sb sy x da bleeding dan apa2 kuar dr vagina
sy senyum shj doc ckp mcm tu..hehe
bila doc online dan masukkan ic sy u tahu result darah sy doa smg darah beta hcg sy menaik dan normal

dan doc ckp bacaan darah sy 16000 lebiih mkna nya menaik
lama doc pakar tu termenung..
sy pun ckp "tu la doc sy pun pelik..klu betul beta hcg sy menurun knp sy ade muntah2, patuut nya x da"
doc kata "hurm betul2"
doc termenung lg
dia ckp kita scan klu nmpak bby selesai masalah
so bila scan sy harap sy nmpk denyut jantung bby
doc scan dan nmpk kantung bby n jantung
cuma doc kata takut ade ectopic juga..
sy kata cyst kot tu doc..mmg sy tahu sy ade cyst mngkn doc tu x perasan dlm buku pink ade tulis..

lepas tu doc tu tny kawan pakar srg lagi dan bila doc pakar tu tgk mmg cyst bukan ectopic .. alhamdulilah
lega sgt.

dan doc kata insyallah kandunga nii sihat
cuma kene jumpa pakar lagi 2 minggu u trikh due
biila sy tanya pasal mcm mn bcn beta hcg sy jdi mcm tu
doc tu diaaaamm
doc kata mungkin slh sampling darah
darah org lain tapi atas nama sy
huhuhu

bila fikir2 kan balik
bahaya nya kesilapan mcm ni
sb buat nya org tu ade hiv ke apa..x ke naya kita
dan di sebab kan slh samping doc kata failure pregnancy

sy kemurungan .hampir seminggu
payah saya nak positif kan diri

sy gagah kan diri positif kan diri waktu doc kata sy akn keguguran
sy fikir positif bhwa Allah tu mampu buat apa shj y di kehendaki
sy jaga permakannan dan amalkan mknn sunnah supaya kandungan sihat

Alhamdulillah keajaiban tu benar2 berlaku
kandungan sy baru 9 minggu
doakan bayi ini sihat dan selamat di lahiirkan

kita x tahu apa akan berlaku ke depan2
semoga Allah lindungi sy dan kandungan ini

sy ade post di fb pasal ujian ini..bukn nak raih simpati
cuma sy buat mcm tu sb nak minta doa shbat2 dan guru2
kita x tahu kn mungkin ade antara doa shbt dan guru y Allah makbulkan..terima kasih semua






Comments

Ayu azmir said…
alhamdulillah... sedih pun ade mula mula baca,... tp last sekali gembira... semoga baby membesar dengan baik.. awak pun jage diri baik2... rezeki dari Allah...

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir