potty train al fateh ~

alhamdulilah fateh dah berjaya dari potty train dia..waktu dia 2 tahun 3 bulan..fuhhhh lap peluh mk ayah dia...

3x cubaan ..fail

punca? sebb on off pakai pampers..siang x pakai..mlm pakai..nak jalan2 pakai pampers jadi fateh dia confuse

so kali ke empat kami kata..kita buat terus x yah pakai pampers..siang ke malam ke nak jalan ke nak balik kampung .. risiko memang kene tanggung la..tapi alhamdulilah its work !

rasa dalam 2 mingguu dia dah berjaya dalam 70%

lepas tu kami berani kan diri travel x bawak pmpers..balik kampung x bawak pampers..dan pmpers tu mmg kami bagi kat sedara mana2 y ade anak kecik lagi..

penting juga bila pampers x da kat rumah ni..sebab bila nampak pampers kerja nak suh dia pakai je..

setiap orang lain cara nya..sebab mak n ayah y besar an duduk n anak tu jadi dia tahu apa y sesuai dgn anak dia..mungkin ni tips y boleh membantu :

1) beli tandas untuk budak2 mcm ni..rasa y mcm ni lebiih baik dari y duduk tu sebab kita boleh ajar dia ke tandas.. 

y fateh puny mcm ni,,sy beli di toy r us dalam 39.90 x silap mmg selesa..

2) beli mattress waterproof ..

y fateh punya sama dengan pic atas ni..sy beli di kedai apple baby di alor star, hrga dlm 69.90 rasa..saiz dia single bed..cuma kalau kotor kene biskut ke apa payah nk hilang..tp fateh suka tdo atas ni sb ade pic car..heheh kira tdo kami akan lapik dengan ni la x da la mak mertua ke mak kita risau ank kencing atas tilam kan...lagipun cadar ni selesa ..x panas


3) elakkan bagi minum susu pada waktu malam sb susu ni dia ade gula tu y dia nak kencing malam..kami bgii susu fateh pagi dan petang ja..mlm kami suh dia minum air msak..

4) jangan on off pakai kan pampers nanti anak confuse dan dia akan rasa mak ayah dia x confident dgn keupayaan dia..jadi kalau dah tekad nak potty train..terus x yah pakai kan pampers pada dia..jangan kejap pakai kejap x pakai

5) latih bawak dia ke tandas 15 minit untuk kencing, kalau dah berjaya 30 minit..dan 1 jam ..dan kadang kalau lama sgt dia x ke tandas bawak dia suh kencing juga..kalau x nak kencing cuba jirus kaki dia..dan kalau dia kencing bgtau  "haaaaa tu fateh kenciing..pandaiiii !!!.." supaya dia tahu apa tu kencing

6) suami isteri kene gigih..hahah mmg la kene sabar sungguh..kadang boleh gadoh juga suami isteri hahah..sebab penat kan..nasib la sy alahan ni waktu fateh dan berjaya potty train kalau dak mesti asyik penat ja..suami plg byk amek alih tugas pottry train fateh

7) kalau travel bawak spare air, tisu, fabreze  dan seluar dia..dan kalau boleh waktu kita berhenti suh dia kencing..

8) pesan..pesan dan pesan berulang kali..jangan pernah penat u ulang " al fateh nak cicin nak abeyakk bagitahu ibu dan abati, faham?" cicin di tandas..pesan la banyak kali smpai kuar muntah hijau hahahha..pastu tanya dia selang beberapa jam samaada dia nak kencing r x..

9)tengok reaksi muka dia kalau nak berak ke nak kencing..fateh payah sikit sb dia jarang berak keras..kahkahkah jad muka dia x da feel mana..cuma dia sgt excited bila taik pertama dia keluar..siap tepuk tangan lagi n cakap haaaa pandaaaaiii " mak diia geleng kepala..hahaha..satu kejayaan bg dia sebab dia boleh berak sendiri dalam tandas

10) lipat carpet dan tahu cara basuh y betul kalau anak kencing di lantai..kene tahu cara bersih kan ikut kaeadah islam y betul..seluar dia pun sama jangan campur dgn baju kita dalam mesin basuh selagi x bersih kan dulu najis tu..

p/s : mungkin tu je tips dari kami huhu..setiap anak ni lain2 kan, sedang anak dari rahim ibu y sama pun perangai lain2..ini kn lain rhiim..jadi mngkin kaedah ni sesuai u fateh tapi x sesuai u anak kalian..jangan paksa anak, salu bg galakkan..cubit? ade la sikit2 kikikiki..tapi fateh kalau cubit dia..dia gelak (T_T) kenangn plg best dia kencing kat kedai makan ~ seronok ooo rasa nak telan dia time2 tu jugak hahahha sabo sabo sabo

al fateh skg feel dia lepas berak..nak berus gg and amek wuduk..pandai dia kan..pdhal dia nak main air..

goog luck! setiap kali dia terbabas byk2 kan istighfar la haulawala....ok?




Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir

berurut selepas bersalin ~