Posts

Showing posts from November 27, 2014

potty train al fateh ~

Image
alhamdulilah fateh dah berjaya dari potty train dia..waktu dia 2 tahun 3 bulan..fuhhhh lap peluh mk ayah dia...

3x cubaan ..fail

punca? sebb on off pakai pampers..siang x pakai..mlm pakai..nak jalan2 pakai pampers jadi fateh dia confuse

so kali ke empat kami kata..kita buat terus x yah pakai pampers..siang ke malam ke nak jalan ke nak balik kampung .. risiko memang kene tanggung la..tapi alhamdulilah its work !

rasa dalam 2 mingguu dia dah berjaya dalam 70%

lepas tu kami berani kan diri travel x bawak pmpers..balik kampung x bawak pampers..dan pmpers tu mmg kami bagi kat sedara mana2 y ade anak kecik lagi..

penting juga bila pampers x da kat rumah ni..sebab bila nampak pampers kerja nak suh dia pakai je..

setiap orang lain cara nya..sebab mak n ayah y besar an duduk n anak tu jadi dia tahu apa y sesuai dgn anak dia..mungkin ni tips y boleh membantu :

1) beli tandas untuk budak2 mcm ni..rasa y mcm ni lebiih baik dari y duduk tu sebab kita boleh ajar dia ke tandas..