pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir


 Due 3 jun 2015
sec baby

Minggu ke 37 sy dan suami dah pulang ke kedah ( mertua ) untuk plan bersalin di sana..orang tu nak anak kedah pulak uiiii hahah..
Kami bercadang nak bersalin di pusat rawatan mahsuri sebab sy memikirkan keadaan di GH alor star y mesti ramai dan potensi u request  doc perempuan agak payah..
Matlamat utama nk bersalin di mahsuri mmg sy nak doc perempuan y sambut.. Supaya aurat sy terjaga.. x da la rasa risau sentiasa bila nak cek jalan kan? dah la tengah risau dan sakit contraction...Service ke layanan tu semua jatuh no 2..mehmehmeh

Alhamdulilah sempat 2 kali cek up di mahsuri doc haida dan doc rohana dua2 sgt baik dan bayaran u cek up dlm 70 ringgit.. Sekurang2 doc ade rekod kesihatan sy di klinik ni.. selebihnya cek up kat gov..botak weh klu tiap2 kali cek up kat private..

Minggu ke 38 sy makan betik, minum air kelapa dara, berjalan sampai sakit2 tulang punggung, cuci bilik air.. Bby masih x keluar huhu sebenarnya sy risau baby besar sb overdue n tkut di induce.. 
Sy teringin nk merasa sakit bersalin secara normal mcm org lain..
selalu sy doa pada Allah supaya dapat rasa bersalin secara alami
Sy nak rasa keluar nya tanda bersalin air ketuban pecah.. 
Bersalin saat semua selasai.. 
Thesis dah submit.. 
Suami pun sempat u g pengajian.. 
Bersalin waktu mlm sb waktu ni sejuk sikit dan klu nk ke hospital jln lengang x da kereta sb pusat rawatn mahsuri agak jauh dr rumah di alor star.. 
Sy nak layan contraction dgn suami..(fefeling mcm dlm vedio youtube mat saleh heheh)
Dulu, ank pertama sy sengsara srg2 dlm labor room  selepas kene induce..kali ni sy nak suami ada saat sy bertarung melahirkan anak kami..
tapi lepas mcm2 petua guna masih x da tanda2..mak nye brserah dah mlm tu.. kawan2 pun mcm malas dah nk tngu heheheh


39 minggu (30 mei 2015 )

Mlm tu sy tak makan sebab masih kenyang makan nasi goreng petang tu.. 
Mlm tu sy rehat di bilik.. 
Sebab sakit di celah kangkang belah kanan .. 
Sebenarnya dah 2 minggu keluar lendir tapi bukan berwarna merah.. Warna jernih.. 

Malam tu lepas solat magrib sy pujuk baby keluar.. Abati pun baca surah al fath dan pujuk baby keluar dan las sekali abg fateh pujuk bby keluar sebab mcm2 dah petua u bersalin awal tp bby stil syok duk dalam tu hehehe.. 

Malam dalam pukul 12.30 sy rasa baby sgt aktif .. Dan saya rasa macam banyak keluar lendir kali ni.. Sy turun ke bilik air nmpk macam coklat tapi x sure sy cek lagi nampak ade darah tapi sgt sikit.. Sy dah cuak dan campur happy huhu.. Naik ke bilik dan kemas ape y patut walau x sakit lg.. 

Sy kene kemas barang u fateh sy sebab dia akan tinggal dengan tok dia.. Fateh masih belum tido, di duk layan pocoyo.. Sy tdo kan dia dulu sekurang2 bila ke hospital dia x nangis kami tinggal kan dia.. Sy bagitau suami macam dah ade darah.. Dia ajak turun makan kurma n susu kmbing sb sy tak makan pe2 mlm tu.. Bila dah kemas pe y patut sb cuba untuk tido mungkin darah ni akan keluar seminggu r beberapa hari sb msh belum ade cntrction.. 

1.00 pagi :

Jadi sy cuba tido n tido kan al fateh .. Sedih masa baca kan doa tido untuk fateh.. n saya ulang byk kali " ibu syg al fateh .. Ibu minta maaf .." sebab tahu lepas ni mesti kene tidur dengan adik baby je.

 Mlm tu siap buat drama dengan suami " minta maaf dan ckp mana tahu ni malam terakhir syg tido sebelah abg sob sob sob ".. Dia jawab "malam terakhir tido sini esok tido kat wad"  heheh.. Tgh2 tido kan fateh tetibe bunyi blurp kat bawah sy ingt bunyi tulang sy teralih ke ape sy biar kan je...

1.30 pagi :

bila fateh tido ( senang pulak dia tido kali ni ) sy kejut kan suami u angkat fateh tido atas katil dia.. Masa saya bangun air mncurah keluar.. 
Sy kata abang air ketuban dah keluar ni bila sy tgk darah pun keluar juga..
 Allah syukur sy boleh rasai air ketuban pecah sndri.. seronok sangat..macam ni rupanya rasa air ketuban keluar.. anak firt dulu doc yang pecahkan..
Suami dgn cool kemas barang dia u di bawa ke wad, kain pelikat u solat n baju tshirt.. x da nya kalut2 macam dalam drama tu hahaha.. sy ke bilir air untuk pakai pad..
masa tu sy happy sgt sb sy tau x lama lagi sy akn jumpa adik bby.hehehe..



selfie sebelum sakit ..hahha masa ni baru bukak 3 cm, boleh la selfie ye dok..dah bukak 7 8 cm nk senyum pun x dok


Kami ketuk bilik  mak ayah bagitau  untuk ke hospital. sempat minta maaf pada mak ayah.. dan mintak mak tgk kan fateh.. Perjalanan as ke mahsuri dlm 30 minit.. Masih belum sakit.. Air ketuban still keluar.. Sampai di mahsuri.. Dalam pkul 2 lbh.. Nurse cek baru bukak 3cm kami naik ke wad dulu..suami pilih single room, nasib baik sebab memamg tinggal satu je..huhu rezeki.. Dalam pkul 3 sy baru rasa sakit stgh jam, 15 minit, dalam pkul 3.30 sakit makin kuat dalam 2 minit sekali tapi x lama sakit nya dlm 5 saat jadi masih boleh wassap n sembang n suami bacakan surah maryam ...



single room y selesa..ade sediakan katil u suami sx.. 


dekat dgn bilik air


bila sakit makin kuat Sy ke bilik air u mandi air panas.. Bila sakit sy letakkan air pancut tu di belakang pinggang n sy tunduk .. Hilang sekejap.. Sy bawak jalan setiap kali sakit dan jalan itik.. Sakit makin double kuat huhu sy peluk suami smbil tahan sakit.. Suami urut pinggang .. dan baca surah maryam.. Sy tekan bell sb x tahan bila nurse cek baru bukak 4 cm Allaaaaah....setiap kali sakit sy makan kurma n minum air zam-zam ...rasa macam nak berak tapi saya takut nak ke tandas..

Sy bawak jalan lagi di luar sb kat bilik rasa panas.. Nurse yang cek jalan tadi tawar epidural sy tolak .. 
sy tarik nafas ikut hidung 10 kali n lepaskan nafas 10 kali..
set dlm kepala relaaaaks... saya ckp dgn bby.."ibu kuat bby pun kuat..kita boleh buat sama2.." , sakit tu kurang sikit..
Lama sy bawak jalan smbil tgk 2 kawasan hos tu.. 
Nurse tawar dri u cek jalan lg lepas 15 minit .. Bila cek dah bukak 6 cm .. 

Dalam pukul 4 pagi nurse ajak trun ke lR..Bila masuk lr sy tanya dah x boleh jalan2 ek klu dah masuk sb bila cntrction n kita baring lagi sakit.. Bila jalan dia kurang sikit sakitnya.. Nurse kata x boleh, ok pasrah time ni.. Nurse siap2 kan barang dan call doc.. dalam lr di pasangkan ayat quran..Sy tak nampak jam dalam lr tu..mungkin psychologi juga kalau pesakit tengok jam dia akan rasa sakit tu terlalu lama... nurse pasangkan ctg di perut..
contraction y dtg kali ni sangat sakit..sampai sy x mampu dah nak fikir apa pernafasan saya berterabur..
saya suruh suami tutup hp sy..sebab bunyi  wassap  menyakitkan hati hahahha..
suami ingatkan saya supaya jangan ketap gigi dan tarik nafas dan lepas..relaks kan badan..
jgn ketatkan badan...alhamdulilah saya dapat ikut dan sakt berkurangan..saya cuba bayangkan contraction ni seperti ombak ia datang dan pergi..dan sy cuba positif bahawa saya akan pegang baby yang dah lama saya tunggu.. sy sempat merasa 2 kali contraction dalam lr sebelum jalan bukak full huhu n sy kata sy x tahan nk teran.. Nurse cek jalan kata dah bukak full.. masa ni drg pun x sempat nak sdiakan brg lagi..

Mereka suruh mengiring n sedut gas .. Sy x nak.. Sy kata sy nk teran tolong la dah x tahan..sy peluk n gengam lengan suami smbil menangis sb sangat sakit.. Drg suruh sedut jugak gas u tahan sb doc x datang lg.. Sy kata x nak .. Nurse tanya kalau kami y sambut bby x pe ke? Sy kata ok.. Dan sy dah rasa baby pny kepala dah nk keluar..drg suruh duduk telentang balik n kali ni sy berhati2 takut waktu nk beralih dari mengiring ke telentang tu sy terteran .. sy tahu kali ni sy akn teran n sy x nak lakukan kesilapan macam anak pertama dulu..huhu

Sy betul kan kedudukan n pegang buku lali kaki.. sy minta badan Kepala sy di tinggi kan sampai saya selesa dan tinggi.. Sy teran bila contrction dtg .. sy teran dgn betul..bukan teran ikut muka mcm ank fst dlu T_T ..bukan keluar suara macam dalam drama hahah.. Suami kata syg dah nmpak kepala.. Sy push Lg alhamdulilah bby meluncur keluar..semua y ade dalam lr tu sebut Allahuakbar..bahagia rasa nya..Allah permudahkan..rasa sekejap je teran x mcm ank fst dlu smp stgh jam ..

lepas tu doc pun datang u keluarkan uri..dan jahit sikit..ade luka sikit dlm 3 jahitan di luar..suami sempat tahniq n azan kan bby..Alhamdulilah Allahh makbulkan doa sy..sy nak suami ade di sisi dr awal smp habis jahit..tapi jahit kali ni x sakit..mmg x rasa apa..beza dgn bersalin di gov dlu huhu..kenapakah ?? huhu


my baby boy.. alhamdulilah baby boy lagi..kawan abang fateh..jadi anak yang soleh ..




alhamdulilah 4.38 pagi,
 30 mei 2015 
lahir bayi lelaki..
2.85kg 
hud thoha bin mohd zahir



tunggu u discaj..suami urusakn bill ..kos semua rm2500..nilai y perlu di bayar u menjaga aurat isteri dia kuikuikui...


alhamduililah bersalin kali ni Allah permudahkan segalannya..Allah pelihara..sakit pun tak lama dalam 1 jam, 3.30 pagi start sakit dan bersalin 438 pagi..selain perbanyakkan bacaan mengenai teknik kurangkan kesakitan waktu cntraction, suami turut mainkan peranan u ingtkan kembali cara kawal pernafasan, jgn ketap gigi, relaks kan badan..sebab bila kita sakit, semua y di baca akan hilang..kerapkan berjalan sewaktu cntraction dan makan kurma dan air supaya sentiasa bertenaga..selebihnya kita berzikir dan doa kpd Allah..

P/s : jangan lupa khatam quran, dan solat dhuha selain jaga hubungan dengan suami dan sesama manusia.. biila kita layan orang dengan baik..itu juga y kita dapat..

Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~