tali pusat ~ perbincangan dengan doc

bila berhajat nak bersalin private ni..
konon2 nya nak wat birth planning la..
tapi x de nye nak membuat..duk tanguh2 las x buat

cuma saya ada bincang dengan doc ..
tentang delay cord clamping or dlam bahasa melayu nya melambat2 kan potong tali pusat ,,kehkehkeh..betoi kan? kalau salah memang tu je la maksud yang ingin saya sampaikan haha..

so i m asking the doctor..what the benefit of the delay cord clamping? poyo gila padahal cakap melayu je pun n doc masa tu..

tapi doc tu bila saya tanya pasal tu terus dia nak speaking .. ceq pun pelik hahah..sama macam duduk hos tanah merah dulu... bila doc pakar jumpa, n tanya..kerja apa? saya jawab saya felo, tengah sambung belajar..dan2 dia speaking..terkujat2 muka ku u memahami nya..padahal muet pun amek 3x baru pas..hahah yela faham juga kadang doc ni dia penat kot nak explain kat pesakit guna bahasa kampung..diaorang ni belajar guna bahasa saintifik kot..jadi bila dia ade kesempatan macam ni..masa ni la dia nak luah segala ilmu dan bahasa2 saintifik yang drg belajar di kuliah ..macam best je kan sebut bahasa2 saintifik macam "urinary tract infection" padahal air kencing kotoq ja pun.. haha..

so doc tu pun terang la kelebihan n kepentingan melambat2 kan clamping tali pusat ni..doc kata kelebihan dia biasa nya pada bayi yang pramatang dan ibu y HB dia bermasalah waktu mengandung..cuma di mahsuri doc akan tolak darah dari tali pusat ke dalam pusat  bayi u bayi dapat manfaat nya..so lepas dah deal dengan doc..lega lah hati si ibu ..

waktu berpantang  tu memang hud punya tali pusat menjadi tatapan sedara mara sebab panjang dari bayi lain..memang saya dah maklum pasal ni..tapi x de la nak explain pada y menanya..hahaha..maleh cek..dah la penat badan, dgn al fateh y banyak tanya lagi, baby tangis ke? baby mana? baby tido ke?..nak jawab soalan orang pasal tali pusat lagi..jadi jawab je la.."aah la bakpe x tau diaorang potong macam tu " sambil garu2 kepala y x gatal walaupun hakikatnya gatal sebab kene bertudung ja di rumah tu..haha

sebab fesyen saya ni kalau nak jawab soalan mesti nak cerita dari awal..kahkahkah..jadi baik diam ja ..

 

Ni tali pusat hud yang dah kering kalau masa x luruh lagi tali pusat hud panjang sampai kene bird dia.. Huhu


alhamdulilah hud thoha punya tali pusat luruh hari ke 6, waktu magrib kalau ikut kalender islam hari ke 7 la kan..senang je rupanya nak bagi cepat luruh..setiap kali dia kencing berak, saya akan cuci tali pusat dia, n teknik cuci pun kene betul..nurse dari mahsuri ajar sebelum discaj hari tu..dlu al fateh dlu..setiap kali mandii je baru buat gitu..patut 22 hari baru luruh..kesian kau nak x pasal2 mak cik yang datang melawat kata kau degil sebab tali pusat lambat luruh..padahal maknya y x tau teknik.. 

p/s :haishh bak pe x tau tetiba jadi teringat muka mak cik tu ..annoying je hahaha..

thanks for reading !


Comments

Popular posts from this blog

sunat bayi lelaki #hudthoha

berurut selepas bersalin ~

pengalaman bersalin anak ke dua ~ hud thoha bin mohd zahir