Posts

Showing posts from June 28, 2015

tali pusat ~ perbincangan dengan doc

Image
bila berhajat nak bersalin private ni..
konon2 nya nak wat birth planning la..
tapi x de nye nak membuat..duk tanguh2 las x buat

cuma saya ada bincang dengan doc ..
tentang delay cord clamping or dlam bahasa melayu nya melambat2 kan potong tali pusat ,,kehkehkeh..betoi kan? kalau salah memang tu je la maksud yang ingin saya sampaikan haha..

so i m asking the doctor..what the benefit of the delay cord clamping? poyo gila padahal cakap melayu je pun n doc masa tu..

tapi doc tu bila saya tanya pasal tu terus dia nak speaking .. ceq pun pelik hahah..sama macam duduk hos tanah merah dulu... bila doc pakar jumpa, n tanya..kerja apa? saya jawab saya felo, tengah sambung belajar..dan2 dia speaking..terkujat2 muka ku u memahami nya..padahal muet pun amek 3x baru pas..hahah yela faham juga kadang doc ni dia penat kot nak explain kat pesakit guna bahasa kampung..diaorang ni belajar guna bahasa saintifik kot..jadi bila dia ade kesempatan macam ni..masa ni la dia nak luah segala ilmu dan bahasa2 saintif…

perkara sunat selepas lahir #hudthoha

Image
alhamdulilah..

waktu tahu saya mengandung..saya dan suami dah berhajat nak cuba buat perkara sunat pada hari ke 7... terutama aqiqah la..
so kami dah kumpul duit awal dan simpan x mo sentuh supaya cita2 itu terlaksana...

waktu al fateh dulu..x da rezeki untuk buat hari ketujuh..

anak yang ke dua ni alhamdulilah lagi pun barang baby x banyak nak kene beli..kebanyakkan barang dah ada..so budget boleh fokus pada aqiqah..lebih afdal dari duk beli barang baby sampai ribu2 tapi persiapan aqiqah kita lambat2 kan ... ( lain la kalau mmg kita x mampu )

kadang kita take a simple benda macam ni, sedangkan tu hak anak..memang la benda tu sunnat je, tapi kalau benda tu x membawa kepada kebaikkan di sebalik nya mesti nabi x galakkan..ececececece...membebel pulak kan ustajoh ni..kekeke

ok..so far benda y pertama kami buat 

1) azan..hud thoha dia keluar meluncur terus..x da step by step..mungkin sebab tu ade koyakkan sikit..patut kene slow2 kan.. tapi lepas je dia keluar tu saya suami dan nurse semua takbir…